29 Mart 2010 Pazartesi

İki Dil Bir Bavul


İki dil bir bavul malumunuz doğu bölgelerimizde ki anadil sorununu işleyen film tadında bir belgesel.bir öğretmen ve öğretmenin dilinden anlamayan koca bir sınıf çocuğun bu traji-komik öyküsü bazen insanı güldürse de çoğu zaman insanı kara kara düşündürüyor.
Belgeselde olayların birebir geçtiği sınıf ve köy ortamı kullanılmış.kahramanlar da bire bir bu sorunu yaşayan insanlardan seçilmiş. emre öğretmen bulunmuş önce.hali hazırda bu görev yaptığı okulda rol yapmaya bile gerek kalmadan bir sene içinde üç ayrı zamanda çekilmiş görüntüler.sınıfa yerleştirilen kameralarla çocukların ve emre öğretmenin ne tür sorunla karşılaştıkları en doğal haliyle yansıtılmış.sadece ana dil sorununun değil doğuya ilk atamalarında giden öğretmenlerin yalnızlıklarını ve ne tür sorunlarla karşılaştıkları büyük bir ustalıkla aktarılmış.
Son dönemlerde türk sineması alternatif filmlerle gündeme geliyor. Türkiye sinemalarında seyirciler pek ilgi göstermese de özellikle yabancı film festivallerde bir biri ardına gelen ödüller bu konuda ne kadar başarılı olduğumuzun bir kanıtı. Tarihinde büyük bir bölümü büyük trajedilerle geçmiş bir toplumun sıradanlığın dışına çıkmaması zaten olası değildir. Türkiye de sinema sektöründe alternatif işlerinde yapıla bileceğini bundan 30 sene önce bizlere gösteren ve bu alanda çok başarılı olan Yılmaz GÜNEY ‘İ cesaretinden dolayı bir daha kutlamak lazım.GÜNEY’İN açtığı bu yolda bu gün N.Bilge CEYLAN,S.KAPLANOĞLU ve bir çok genç yönetmenin yaptığı filmler kapıyı biraz daha aralıyor. Geleceğe dair umutlanmamak münkün değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder